top of page

Steeds meer boeren oogsten van het land

Door: André Oerlemans, Change Inc. Huizen oogsten van het land? De helft van de Nederlandse boeren denkt over vijf jaar vezelgewassen te telen voor biobased bouwen. “Nederland heeft 1,8 miljoen hectare landbouwgrond. Als we daarvan 5 procent inzetten voor de biobased teelt, dan hebben we al 100.000 woningen te pakken”, zegt Luc de Wit van BouwBoeren.


"De bouwsector mag nog 15 megaton CO2-uitstoten. Praktisch gezien kunnen we misschien tot 2028 door bouwen op de manier zoals we nu doen. We hebben dus geen tijd. Binnen tien jaar moeten we het voor elkaar hebben en biobased bouwen. Maar wij kunnen niet wachten op de Nederlandse boeren. Dan lopen we vast.””, stelt CEO Onno Dwars van Ballast Nedam Development.


“Er is een kip-en-ei-probleem in de ketenvorming. Boeren willen het wel produceren, maar willen zeker weten dat ze afzet hebben voor een goede prijs. Aan de andere kant willen bouwbedrijven zekerheid over de grondstoffentoevoer als ze hiermee gaan bouwen. Als ze allebei naar elkaar kijken, gebeurt er niets. Iemand moet die handschoen opnemen”, zegt Lars Hillewaere van LTO Bedrijven.


"Zelfs als we alle gebouwen en vastgoed dat we hebben recyclen en opnieuw inzetten voor nieuw vastgoed, dan komen we nog 80 procent van onze grondstoffen tekort", zegt Ronald Schilt van Merosch.


"Wij willen meer beleggen in biobased vastgoed en onze klanten ook, maar dan moet dat er wel zijn”, vertelt woordvoerder Erik van der Struijs van Achmea Real Estate.


Lees het alles-wat-je-ooit-wilde-weten-over-biobased-boeren-en-bouwers-verhaal op Change Inc.
Comments


bottom of page